Subtle BG
  Главно меню | ЛитератураСъдържание | Предишен | Следващ |
... Затварям. Очите - ми втренчени в нищото. Почувствах се като сводница или нещо такова.
Никой няма право да влиза в личното пространство на другите. Никой няма право нежелан да става свидетел на болката и тревогите на другите.

Nia

   От няколко дена се случваше нещо много интересно. Сутрин, малко след като се настанявах в маршрутката, вратата се отваряше и една госпожа оглеждаше вътрешността на превозното средство. Ядно тръскаше глава, придружавайки това си действие с думите "Пак ще чакам следващата.". Първия път реших, че дамата е недоволна от факта, че всички седящи места са заети. Явно не й се пътува права.

   Така беше ден след ден...

   Веднъж стоейки си кротко отзад, ритуалът се повтори. Дадената особа отваря вратата оглежда внимателно два пъти, въздъхва облекчено и се качва. Това леко ме учуди, местата пак бяха заети, но явно това не е била основната причина. В момента в който се качи и плати, шофьорът се зае със задачата да педалира, което ще рече, че тръгна да изпълнява поредния курс. Аз се заех с тривиалното четене на вестник. Всичко изглеждаше толкова ежедневно. В един момент спокойствието беше нарушено от полуистеричен вик:

   "А не, пак ли ти, как пък не те видях днес!"

   Това веднага вкара интерес в полузаспалия ми мозък. Свалих вестника и се огледах. Исках да разбера към кого е отправено това изречение. С изумление установих, че фразата изречена от дамата, която не се качва (така я бях кръстил) се отнася не за друг, а именно за мен. Почувствах се неловко, нещо нетипично за мен. Все пак успях да мобилизирам цялото си спокойствие и всеизвестен чар и да попитам.

- Извинете, на мен ли говорите?
- На Вас. За Вас говоря. - изсумтя дамата.

   Много се учудих. Все пак въобще не се познавахме. Е, бяхме се засичали по спирките, но това едва ли е основание да кажеш на някого "пак ли ти".
   Започнах да мисля, какво ли предизвиква неудоволствието на госпожата. В първия момент ми мина една абсурдна мисъл. Забелязали ли сте, че абсурдните мисли идват първи? В конкретния случай абсолютно абсурдна мисъл изглеждаше така:

   "Сигурно съм сторил нещо неприятно на тази особата и затова тя реагира така. Възможно е когато ме види да не желае да пътува".

   Нали споменах, че мисълта е абсурдна.
   Как би могъл някой да не хареса мен, как?
   Веднага я отхвърлих. Мина ми втора мисъл. Когато съм в кондиция и до четири мога да ги докарам. Та втората мисъл беше много по-реалистична:

   "Госпожата е запленена от страхотния ми чар. Привлечена е от невероятния ми магнетизъм. Опита е от опиума ми (това е парфюма ми), но е семейна и е вярна на семейния дълг. Понеже не е уверена до колко би могла да ми устои, не смее да седи заедно с мен в тясно и затворено пространство".

   След като установих това се усмихнах и казах.

- Не се притеснявайте, моля. И аз съм семеен, но това не би ми попречило да Ви позволя да се наслаждавате на компанията ми.

   Изгледа ме някак удивено. Помислих си, че е радостно, но се оказа поглед от вида:

   "Aбе... ти... к'ви ги плямпаш, бе? Скоро да си посещавал психиатър, а?".

   Този поглед леко ме обърка, но продължих.

- Качвайте се спокойно, ако се притеснявате, че ще изпуснете маршрутката. Аз ще гледам да стоя по-далеч за да не Ви вълнува близостта ни.

   Оказа се, че съм допуснал грешка. Причината да не се качва, след като ме е видяла е доста тривиална. Аз слизам на определено място. Дамата слизала десетина метра след мен. Шофьорите се сърдели. Непрестанно я питали:

   "Ама що не слезнахте с господина, дето слезе сега?"

   Не й се върви пеша на дамата. Какво като са десетина метра. Тя си е платила и ще си слиза където си иска.

   Та така. От тогава всяка сутрин, госпожата подава глава през вратата, оглежда внимателно пространството и като ме види изсумтява ядно и остава за следващата маршрутка.

   Добре де, както винаги си права.

  Мислех, че ще е страшно. Мислех, че ще има стъкло или нещо друго... прозрачно, но непроходимо. Мислех че няма да понеса докосването до собствения си свят, че ще потръпна от отвращение...
  Не се случи нищо такова.
  Потънах в моята си нежност, в моята си топлина, миризмата на моето тяло.

  Всичко си е мое.
  Не ме интересува нищо друго.

Влади
Из "Записки по човешките чувства"

| Главно меню | ЛитератураСъдържание | Предишен | Следващ |
Заявка за получаване на електронно издание
Copyright © 2007 Евгени Григоров
София-Севлиево