subtle-bg

   Главно меню | Публицистика | Литература | Галерии |
"… Естествено че Седрик ще пее така...
луд скорпион отвсякъде. Страстна натура…"

Cygnus

THE MARS VOLTA - The Bedlam In Goliath
Официален сайт на групата ...   Като четвърти пореден албум на The Mars Volta, няма как да избегна сравняването му с предишните. Защото този бенд може да се сравнява единствено сам със себе си. А league of their own, отдавна подвизаваща се недостижимо напред в бъдещето. Аз лично приемам това сравнение относително, като белег за развитието на една група, за музикалната посока, която се очертава да поеме след всеки издаден албум. Непонятно ми е класирането им - първи, втори, трети… По-скоро са като деца. (Едното от тях - албумът Amputechture, е според Седрик тяхното аутистично дете.) Всяко различно и уникално, със своя собствена красота. Мнозинството критици, че дори и фенове си позволяват да "съветват" музикантите къде, какво и как да променят в собствената си музика, така, че на тях да им хареса и да звучи на места като еди-кой си, а на други - като друг еди-кой си. На такива им казвам музикални талибани. Да седнат и сами да си напишат музика. Аз искам да разбера какво е вълнувало творчески Омар и Седрик и да се опитам аз да вляза в техния свят, не обратното. А той е необятен като Марс, като огъня, като живота. Изисква пълно отдаване на съзнанието, духа, мястото и времето. Не може да се влезе нито с пет, нито с десет прослушвания. И с всяко влизане откривам неподозирани тайни и скрити бисери. Затова ги обичам толкова.
   Аз, като сериозен Волтов фен, готов за поредната Марсианска атака, трябва да си призная, че The Bedlam In Goliath успя да ме изненада. Музикалната посока си остава в общи линии същата - амалгама от стилове под обобщаващото определение прогресив (за някои експериментален) рок. Порастването и узряването обаче е ушебийно. Bedlam е най-наситения и стегнат албум досега. За единица време се случват много повече музикални събития, отколкото в De-Loused например. Те самите си го определят като най-агресивния. Бих добавила - и най-настървения в прогонването на злия дух Голиат от живота им. И може би най-хард албум като цяло. Няма нито една песен, която да се определи като балада. Временно затишие настъпва в Tourniquet Man, но само, за да избухне като фойерверк следващата песен - Cavalettas. Главният виновник за стройната какафония от мощни смазващи ритми е новият член на бенда, барабанистът Thomas Pridgen (24), подкрепян неизменно от първия си съучастник - басиста Juan Alderete. (Томас е на 9 години, когато печели конкурса за млади таланти на Guitar Center Drum-Off. На 15 години е най-младия, спечелил 4 годишна пълна стипендия за музикалния колеж Berkleе.) Дългите електронни пасажи и външни шумове, придаващи на Frances The Mute атмосферата на саундтрак, тук са много дискретни, кратки и в контекста на музиката. В Soothsayer откриваме еврейски мотиви, по волтовски прекроени от Омар. Разбира се, има и латино-перкусии на места (Agadez, Ilyena),но доста по-ограничени. Фрий-джаз солата на саксофониста Adrian Terrazas прибавят щипка елегантност. Най-верният приятел на бенда John Frusciante, отново е тук, за да придаде блясък на албума, докато Омар със завиден инат се бори с китарата.

   "Никога не съм се мислел за музикант. От ранна възраст рисувам и правя кратки филми едновременно с музиката.… Не се опитвам да интелектуализирам нашата музика. Постоянно търся начини да избягам от това. Стремя се във всеки момент да бъда неуверен и несигурен. Не седя по цял ден да уча гами и да репетирам, за да стана по-добър китарист. Просто се опитвам да стигна до сърцевината на своите чувства и идеи и да им дам отдушник. А музиката е само един от тези отдушници."

Омар


   Лириките, сравнени с предишните албуми са по-ясни и достъпни. Тук са само на английски, испанският липсва напълно. В няколко интервюта Седрик дава ключ към разгадаването им

   "Поемата, която намерихме написана в дъската за спиритични сеанси разказваше за любовен триъгълник, изневяра и ритуално убийство в мюсюлманска общност. Мъжкият глас беше доминиращия в контактите им с нас. Той беше най-заплашителен, а женският глас само търсеше защита на каузата си. Опитахме се да си представим какво би било да бъдеш затворник, лишен от човешки контакт, потъпкван от господството на мъжете, залегнало в тази религия."

   Но тъй като при Volta нищо не става лесно, ключът никога не отваря от първия път. Трябва сериозно задълбаване в тъмните дебри на мистика и религия, за да се сглобят парчетата от пъзела. И всеки получава повече или по-малко различна картина накрая. Веднъж гледах клип на картините на Салвадор Дали и си пуснах музиката на Bedlam. Перфектна симбиоза!
   Вокално Седрик отново е във висините - буквално и преносно. Чуйте заглавната песен Goliath след четвъртата минута. Тази инструментална и гласова вакханалия е катарзисът на този албум!

   Never heard a man speak like this man before
   All the days of my life ever since I've been born
   Never heard a man speak like this man before
   Watch me now


   Още при първите прослушвания забелязах, че гласът му звучи с повече пълнеж и плътност. И нещо ново- наред с безумните си височини показва и нисък регистър (Tourniquet Man, Soothsayer). Както и в другите албуми и тук вокалните ефекти са в изобилие. Като в"театър, в който вокалните ефекти са костюмите, носещи характера на героите."(Седрик) Разни оплаквания се носят из мрежата, че нямало запомнящи се вокални мелодии в албума. Явно е слушан само един път. Защото освен насечените пънк откоси и режещи слуха високочестотни писъци на Седрик, този бенд повече от всичко друго е мелодия, на места покъртително тъжна и изтерзана. Във всяка песен има запомнящи се мелодични теми. Мога да откроя еврейският фолк мотив в края на Aberinkula, поп-денса на Ilyena; Goliath с рефрена Never heard a man и финалния Апокалипсис, Agadez - What if we find, The sunlight draws a curtain ; Askepios - дуетът между Help me come alive и демоничното китарно соло, Ouroborous - Don't you ever trust my mercy ; Soothsayer - Ерусалимският звуков пейзаж с изтерзаното Calling me she's calling me; Conjugal Burns - All of this time….
   Накрая да отдам заслуженото на Сизифовския труд на Омар да "роди" най-трудния си албум досега, въпреки всички проклятия на зли духове, наводнения в студиото, болести и нервни кризи, мистериозно изчезване на записаните тракове.
   Парадоксално звучи, но въпреки наситеността и натоварването с идеи и музикални пластове, музиката върви към засилваща се директност и достъпност. По думите на Омар "ние сме поп-бенд, но с повече и по-различни украсителни елементи от другите." Шегаджия!
   Всъщност мненията за тази група винаги са били полярни. За едни - шарлатани, за други - шамани. Претенциозни непукисти или ураган, помитащ по пътя си норми, предразсъдъци и ограничения. Име от бъдещето на модерния рок.

"Всеки път, когато го изречеш гласно, ни даваш повече сила"

Омар


Ако е така, голяма сила са получили от мен! Ще я чакам да се върне умножена обратно под формата на нови албуми. За да продължим пътуването - The Mars Volta и Аз.

   If the cell that holds me breaks me
   It will be hard to holdThe Mars Volta - The Bedlam In Goliath

1.Aberinkula
2.Metatron
3.Ilyena
4.Wax Simulacra
5.Goliath
6.Tourniquet Man
7.Cavalettas
8.Agadez
9.Askepios
10.Ouroborous
11.Soothsayer
12.Conjugal Burns

Miranda

Предстоящи събития

ФЕСТИВАЛ НА ПРИКАЗКАТА
(анотация)

Чрез образното и емоционално въздействие на приказните герои, смисъла на доброто и неговата победа над злото, силата на вълшебството, обаянието и магнетизма на приказния свят, в дните през които ще се проведе фестивалът на приказката, да дадем възможност на децата да изживят пълноценно тези няколко дни, които да обогатят тяхното детство, да ги направят весели, щастливи, жизнерадостни, изпълнени с мечти и желания. Тази приказна атмосфера да събуди в техните родители, учители, художествени ръководители отдавна заспалото дете, за да могат и те от своя страна да изживеят отново приказни детски спомени, да се забавляват, веселят и помечтаят.

Нека за малко поне станем отново деца, за да бъде животът ни макар и за кратко слънчев, приказно щастлив и забавен.

dk-sevlievo.org

Редакция на Subtle-BG
Забележка: Редакцията си запазва правото за промени в предварително обявените дати, ако това е продиктувано от внезапно възникнали обстоятелства.
| За изданието | Въпроси и отговори | Контакти | Реклама |
За контакт с редакцията
Copyright © 2003 Geya-92 Ltd.
София-Севлиево